Voor bedrijven in de evenementenbranche is deze corona periode een hele zwarte tijd. Tot 1 september zijn alle evenementen verboden. “Echt alles is geannuleerd.” Aan het woord is Aernoud van der Lely, één van de eigenaren van Max Tenten. Zij verhuren en bouwen tenten voor evenementen en bedrijfsevenementen. Voor het bedrijf zijn de gevolgen van de uitbraak van corona groot. “We verzorgen alleen wat opslagtenten. Maar dat is nog geen 10 procent van wat we normaal doen. We hebben een omzetverlies van gemiddeld 92 procent.”
In maart maakt Max Tenten zich normaal klaar voor het drukke festivalseizoen in de lente en de zomer. Nu moesten ze op zoek naar andere werkzaamheden. “In het begin werden evenementen op korte termijn geannuleerd. Toen bekend werd dat het tot 1 september zou duren, is alles geannuleerd.”
Op zoek naar andere mogelijkheden
“We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk werknemers aan het werk te houden”, vertelt Nina Redan, hoofd personeelszaken. Samen met het WSP zijn ze op zoek gegaan naar ander werk voor hun vaste personeel. “Ons vaste contactpersoon Jeannet heeft in haar kringen gekeken waar we personeel kwijt konden. Daar heeft ze ons heel goed mee ondersteund.”
Ook hebben ze bij het platform NL Werkt Door aangegeven dat ze personeel over hadden. “Doordat zoveel mensen, en zeker in onze branche, op zoek waren om hun personeel te detacheren, waren de mogelijkheden snel gevuld. Wij kregen wel werk aangeboden in het zuiden van het land. Maar veel van onze jongens wonen in de omgeving van Amersfoort. Dan is het lastig om ze daarheen te sturen. Eén jongen detacheren we. Hij combineert zijn werk bij ons met de steigerbouw. Maar we hebben helaas veel van onze jongens moeten laten gaan en hun contract niet verlengd.” Een zware beslissing, vertelt Aernoud. “Het is zo zonde dat we jongens moesten laten gaan. Zij hebben ook allemaal een gezin.”
Tenten voor terrassen en sportscholen
Max Tenten heeft van verschillende regelingen gebruik gemaakt van de overheid, zoals de NOW-regeling. “Het helpt. Het is fijn dat het er is. Maar met een omzetverlies van 92 procent is het niet voldoende.” Om toch inkomsten te krijgen, overkapt Max Tenten nu diverse terrassen en terreinen van sportscholen met hun tenten.
“Normaal bouwen wij voor een festival een paar 1000 vierkante meter aan tenten. Nu mogen we bij een café een kleine tent van 5 bij 5 meter neerzetten. Daar kunnen we er een paar van op een dag doen. Maar je bent er in verhouding veel drukker mee dan we normaal bezig zijn voor een festival.”
Saamhorigheid
Aernoud blijft in contact met zijn klanten en zoekt samen naar nieuwe en andere mogelijkheden. “Verschillende klanten gaan nu campings openen. Mensen zullen minder reizen en meer in eigen land blijven. Daar springen zij op in. Tomorrowland en ID&T beginnen bijvoorbeeld hun eigen camping. Daar worden wij ook in betrokken.” Zo proberen de organisaties in de branche elkaar te helpen. “Dit is wel het zwaarste wat we hebben gehad. Het is een hele bizarre situatie waar we in zitten. Het geeft wel een soort saamhorigheidsgevoel. Iedereen zit in hetzelfde schuitje. Dat verbroedert.”
Aernoud hoopt dat de overheid snel aangeeft wat de mogelijkheden zijn voor het organiseren van evenementen. “We hopen dat er net zoals in België uitzicht komt op een herintroductie van evenementen. Tot die tijd is het overleven door binnen te halen wat er is aan werk en maximaal gebruik te maken van de regelingen die er zijn.”
Keurmerk Inclusief Werkgever
Begin dit jaar heeft Max Tenten het Keurmerk Inclusief Werkgever ontvangen van het WSP omdat ze iedereen graag een kans geven.
Gepubliceerd op: 18 juni 2020.