Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed
“Via het WSP hebben wij 9 goede krachten gevonden”
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) stimuleert eigenaren en beheerders van monumenten om het erfgoed goed te onderhouden en bewaren voor de toekomst. Zij doen dit met zo’n 350 medewerkers vanuit een ruimtelijk pand aan het Smallepad in Amersfoort. De overheidsdienst heeft 9 medewerkers vanuit de Doelgroep Banenafspraak in dienst.
“Zij doen hetzelfde werk als iedere andere collega”, vertelt Riet Smal, Adviseur Bedrijfsvoering bij de RCE: “De RCE vindt het belangrijk dat de mensen ingezet worden in ons primaire werk, bijvoorbeeld als archeoloog, historicus, beleidsmedewerker of projectmedewerker en worden ingezet op verschillende afdelingen.”
Aan het begin was het wel zoeken hoe de RCE hier invulling aan wilde geven. De directeur had als wens mensen te zoeken die hun bijdragen konden leveren in het primaire proces. Riet kwam in contact met accountmanager Rosa van het WSP regio Amersfoort. “Rosa gaf aan dat dit een behoorlijke zoektocht zou worden.” Riet liet zich daar niet door tegenhouden. “Ik wist dat het lastig zou worden, maar wilde het wel proberen.” En het lukte. In samenwerking met het WSP vond Riet snel een eerste collega, die inmiddels doorgestroomd is naar een andere werkgever. “Met een medewerker in een rolstoel die Rosa heeft aangedragen, had ik gelijk een klik. Daar hebben we in samenwerking met het UWV wel het een en ander voor moeten regelen. Hij is meervoudig gehandicapt en kan niet uit zijn rolstoel komen. We wilden vooraf regelen dat hij bij een calamiteit veilig naar buiten kan komen en dat is gelukt. Hij heeft wat extra hulp nodig, maar collega’s pakken dat heel goed op. Dat is mooi om te zien.”
Leuk om te zien dat iets lukt
Bij het vervullen van de Banenafspraak blijft de overheid achter op de marktsector. Voor de RCE gaat dit niet op. “Volgens die afspraak zouden we aan 8 mensen een werkplek moeten bieden, maar we hebben op dit moment 9 collega’s. Onze inzet begon met het voldoen aan het quotum, maar voorop staat dat we de intentie hebben om mensen met arbeidsbeperking een plek te geven in onze organisatie.”
Dit geldt voor het gehele ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waar de RCE deel van uitmaakt. “Het is altijd heel leuk om te zien dat iets lukt, ook al is er veel energie voor nodig van alle betrokken partijen. Daar word ik echt heel blij van. Nog leuker om te zien is dat het enthousiasme zich verspreid binnen de Rijksoverheid.”
Voor deze inzet heeft de RCE in Amersfoort het Keurmerk Inclusief Werkgever van het WSP ontvangen.
Duurzaamheid is belangrijk
Riet gaat altijd voor duurzaamheid: “We willen mensen een kans bieden om zich te ontwikkelen en te groeien.” Ze gaat als ze mogelijkheden ziet met kandidaten die door het WSP worden aangedragen in een oriënterend gesprek en bekijkt dan binnen de organisatie wat de mogelijkheden zijn. “We vonden via het WSP de 9 mensen die we zoeken. Het is heel fijn samenwerken met Rosa. Ze is professioneel, klantvriendelijk, weet wat ze doet, en staat altijd klaar om een antwoord te geven op al mijn vragen. Ze weet ook dat als ze iemand aanbiedt, dat ik serieus kijk naar de mogelijkheden voor een duurzame plaatsing.”
Na de proefplaatsing krijgen medewerkers een tijdelijke aanstelling en als het goed gaat, volgt een vaste aanstelling. “We zoeken mensen die bij de cultuur van de RCE passen. Dat is de beste garantie voor duurzaamheid. Soms duurt het wat langer voor ze op hun plek zitten en kost het werken ze wat meer energie, maar daar is wel de ruimte voor. Ze horen net als ieder ander bij de afdeling waar ze werken. Ze doen hun werk net als ieder ander, ze hebben alleen hun beperking, zoals trouwens ieder van ons zijn beperkingen heeft.”
Riet vindt het belangrijk dat er voor iedereen een plekje is in de maatschappij. “Het heeft tijd nodig, maar ik geloof dat het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking een vorm van emancipatie is. Ik geloof absoluut dat het kan. Het zou de wereld mooier maken.”
Gepubliceerd op: 2 augustus 2019.