Inspirerende bijeenkomst Regio in Beeld
07.11.2024Ruim 100 werkgevers en bestuurders beleefden dinsdag 5 november 2024 een inspirerende en informatieve bijeenkomst in Theater De Speeldoos in Baarn. Het Werkcentrum regio Amersfoort organiseerde deze middag rondom de jaarlijkse UWV-publicatie Regio in Beeld. Naast de presentatie van de cijfers, volgden de werkgevers workshops en waren diverse regionale partners van het Werkcentrum regio Amersfoort aanwezig met informatiestands.
Benthe Goes, coördinator van het Werkcentrum regio Amersfoort, opende de middag. Zij nodigde wethouder Mark Eijbaard van de gemeente Baarn en Dennis de Jong, Rayonmanager UWV Amersfoort & Gooi en Vechtstreek uit op het theaterpodium. Zij vertelden over het belang van inclusief werkgeverschap. Mark Eijbaard: “We moeten zoveel mogelijk mensen aan het werk helpen, daar hebben we ook werkgevers voor nodig.” Dennis de Jong benadrukte dat we hiervoor ook elkaar nodig hebben. “We hebben voor de samenwerking een goede stap gezet met het werkcentrum. Het doel is om iedereen met perspectief de deur uit te laten gaan.”
Openstaande vacatures hoog
Na de opening nam Jeroen Schuil, arbeidsmarktadviseur van UWV voor de regio Amersfoort de werkgevers en bestuurders mee in de huidige situatie op de arbeidsmarkt en besprak waar de kansen en mogelijkheden liggen de komende periode.
Na enkele jaren van onstuimige groei, is de economie in rustiger vaarwater beland. Het aantal openstaande vacatures in de arbeidsmarktregio Amersfoort is onverminderd hoog, maar op de korte termijn lijkt het aanbod van arbeid iets toe te nemen. Met het oog op de toekomst is dat echter niet voldoende om alle tekorten op te vullen.
Een aantal opvallende punten zijn:
- De komende 15 jaar verlaten 73.500 inwoners de arbeidsmarkt, omdat zij de pensioengerechtigde leeftijd bereiken
- In de arbeidsmarktregio Amersfoort voorzien we een krimp van de financiële sector, maar komen we steeds meer handen te kort in de sectoren zorg, onderwijs en ICT
- De arbeidsparticipatie (het aandeel werkenden tussen 15-75 jaar) is in de arbeidsmarktregio Amersfoort met 75,7% hoger dan ooit
De gehele publicatie is te lezen via de website werk.nl.
Yvette ten Hove, Projectmanager social recruitment bij Buddo, vertelde op het podium meer over hoe zij inclusief ondernemerschap bij werkgevers aanpakken.
Interactieve workshops
Na de presentatie, volgden de werkgevers twee workshops. Zij konden kiezen uit drie verschillende workshops.
Sharon Peters en Rene Vollenbroek van NLwerktaanwerk namen de werkgevers mee in de verschillende generaties op de werkvloer in de workshop ‘De kracht van generaties’. De deelnemers werden ook zelf geconfronteerd met de drijfveren, valkuilen, sterke punten en vooroordelen van hun eigen generatie. Welke generaties herkennen zij nog meer in hun organisatie? Daarnaast kregen ze tips hoe je om kunt gaan met de verschillende generaties en hoe de vier generaties het beste tot hun recht komen in jouw organisatie.
Eldert Nieuwenhuize en Judith de Heus van Werkkracht lieten de werkgevers inclusief werkgeverschap beleven in 45 minuten. Met vragen, informatie en praktische oefeningen kregen zij inzicht in de mogelijkheden van inclusief werkgeverschap. Ook kregen de werkgevers direct toepasbare tips over duurzame begeleiding op de werkvloer.
In de theaterzaal verzorgde Manon de Lijster van MKB werkplaats Utrecht de workshop Recruitment en AI. Zij vertelde hoe werkgevers gebruik kunnen maken van AI, bijvoorbeeld door het genereren van vacatureteksten, maar ook hoe zij AI kunnen gebruiken bij de selectie en zoektocht naar sollicitanten.
Informatiestands samenwerkpartners
De samenwerkpartners van het werkcentrum waren ook aanwezig. Tijdens de inloop, de pauze en na de workshops konden alle aanwezigen de informatiestands van Eures, Mensgericht Ondernemen, Praktijkleren, Amfors, Hoofdzaak } Werk, SBB, MBO Amersfoort en het Werkcentrum en WerkgeversServicepunt regio Amersfoort bezoeken en in contact kunnen komen met elkaar. Het trio de Bronco Brothers zorgde voor de muzikale omlijsting tijdens de ontvangst en de netwerkborrel.