Keurmerk Inclusief Werkgever voor Ska kinderopvang
04.09.2023Ska kinderopvang heeft maandag 28 augustus 2023 het Keurmerk Inclusief Werkgever van het WSP regio Amersfoort ontvangen. Het WerkgeversServicepunt (WSP) regio Amersfoort deelt het keurmerk exclusief uit aan werkgevers die inclusief ondernemen. Met het keurmerk laat het WSP zien dat ze deze inzet van de werkgever en de samenwerking met hen waardeert. Ska kinderopvang en het WSP zijn samen met het Leerwerkloket regio Amersfoort en MBO Amersfoort een uniek project gestart om de grote personeelstekorten in de kindervang op te lossen.
Eind augustus zijn 28 werkzoekenden gestart met een flexibele en versnelde leerroute om in de kinderopvang aan het werk te gaan. Samen met hen is gekeken wat voor hen de juiste leerroute is. Elf cursisten starten met een voorschakel-taalopleiding en zeventien cursisten starten met de leerroute Pedagogisch medewerker Kinderopvang niveau 3. Wanneer zij de opleiding met succes doorlopen, is de kans op een betaalde baan groot. Met name de elf cursisten die aan het taaltraject beginnen, hadden anders een lange en moeilijke route naar de arbeidsmarkt gehad.
Kans om dromen na te jagen
Het WSP regio Amersfoort reikt het keurmerk daarom graag uit aan de kinderopvangorganisatie die het belangrijk vind om kansen te bieden. Rachel den Boer, directeur organisatie en dienstverlening Ska Kinderopvang: “Vanuit ons maatschappelijk hart vinden wij het belangrijk om bij te dragen aan de oplossingen van de krappe arbeidsmarkt. Kinderopvang is namelijk niet alleen een plek waar kinderen zich kunnen ontwikkelen, maar biedt ook ouders de kans om hun dromen na te jagen. Tegelijkertijd geven we met deze maatwerkopleiding in combinatie met leren in de praktijk deze groep vrouwen de kans om zichzelf te ontwikkelen en te groeien.”
Ook buiten dit project om, biedt de Ska kansen. Samen met Dominique van Greevenbroek, accountmanager bij het WSP regio Amersfoort, hebben zij diverse werkzoekenden geholpen om als groepshulp aan het werk te gaan. “We zijn aan heel veel regels en richtlijnen gebonden, dus je kan niet aan jobcarving doen bijvoorbeeld en werkzaamheden van bestaande functies samenvoegen tot een nieuwe functie. Onze pedagogisch medewerkers moeten echt gediplomeerd zijn. Wel hebben we meerdere groepshulpen, ook met een Wajong-uitkering. En we hebben bijvoorbeeld op één van onze BSO-locaties een jongen met Gilles de la Tourette werken. Op de BSO kun je dit namelijk uitleggen. Hij kan hier werken in een passende omgeving waar wij en ouders en kinderen hem accepteren zoals hij is.”
Creatiever op zoek
“De krapte op de arbeidsmarkt versterkt dat je creatiever dan voorheen zoekt naar medewerkers, vertelt Louise Joosten, directeur-bestuurder Ska kinderopvang. “Het blijft maatwerk. We kijken goed welke mensen bij ons passen. Als je dat als organisatie wil doen, zijn er heel veel mogelijkheden. Het mooie is, bij onze groepshulpen zitten veel mensen die willen doorleren. Zij kunnen bij ons doorgroeien naar de functie pedagogisch medewerker.”
Ska is een maatschappelijke kinderopvang. Louise: “Wij zijn van betekenis voor onze medewerkers zelf, maar zij helpen ook kinderen in hun ontwikkeling. Tegelijkertijd stellen wij weer andere mensen in de gelegenheid om te gaan werken. Eén medewerker maakt het mogelijk dat gemiddeld 7 anderen kunnen werken. Zij kunnen dan ook hun dromen najagen. Je bent als maatschappelijke opvang niet alleen voor jezelf bezig, want wij zijn natuurlijk heel blij met die mensen, maar je draagt ook je steentje bij aan de oplossing van de arbeidsmarkt.”