Persoonlijke theatershow Gewoon over kwetsbaarheid
30.10.2023Met de persoonlijke en eerlijke theatershow ‘Gewoon’ willen Annemiek en Olga het stigma op psychische kwetsbaarheid te doorbreken. Ze werken allebei als ervaringsdeskundige en hebben hun eigen ervaring verwerkt in de theatershow ‘Gewoon’. Op donderdag 26 oktober woonden circa zeventig professionals die betrokken zijn bij de ondersteuning van mensen met een psychische kwetsbaarheid richting werk en/of opleiding de theatervoorstelling bij.
De show was onderdeel van de inspiratiemiddag die werd georganiseerd vanuit het project Hoofdzaak } Werk. Binnen Hoofdzaak } Werk werken GGZ organisaties, UWV, WerkgeversServicepunt (WSP) regio Amersfoort, zorgverzekeraars en de regiogemeenten samen om mensen met een psychische kwetsbaarheid te helpen bij het vinden van werk.
In KOSMIK aan de Heiligenbergerweg in Amersfoort lieten Annemiek en Olga op een krachtige manier hun worsteling zien. Zij vroegen steeds meer van zichzelf en gingen hun grenzen over in een omgeving met een hoge prestatiedruk. Dit leidde bij hen tot heftige klachten. Annemiek en Olga laten zien wat hieraan voorafging, hoe ze dit ervaren hebben en hoe ze er weer uitgekomen zijn. Een verhaal waaruit blijkt dat ze eigenlijk heel gewoon zijn.
Na de voorstellingen gingen zij in gesprek met alle aanwezigen. De theatershow raakte iedereen. De toeschouwers gaven allemaal aan het een eerlijke, herkenbare en confronterende show te vinden.
Interactieve dialoog met MIND over prestatiedruk
Na de theatershow volgden de professionals de interactieve sessie ‘Maak je eigen plan om met kandidaten met prestatiedruk en psychische kwetsbaarheid om te gaan’. Ervaringsdeskundigen Thomas Pruijsen en Nathalie Borgers van MIND leidden de sessie. Zij leerden de aanwezigen een plan maken over de eigen prestatiedruk en dat van de mensen die zij begeleiden.
Hoe kan je bijvoorbeeld prioriteiten leren stellen? Kom je wel eens thuis na het boodschappen doen en ben je wat vergeten? De groep ging de dialoog met elkaar aan. Zij spraken open met elkaar over de eigen ervaringen en kregen direct concrete tips om toe te passen bij klanten.
Resultaten Hoofdzaak } Werk
Door het project Hoofdzaak } Werk is het integraal werken in de regio verbeterd. De bekendheid van het project zorgt ervoor dat steeds meer GGZ organisaties belangstelling hebben om zich aan te sluiten. Daarnaast is er een groot bereik van kandidaten in de regio. Uit de cijfers van het 2e kwartaal van 2023 blijkt dat op dit moment 99 mensen in de regio Amersfoort binnen een IPS traject naar werk begeleid worden.