Theatervoorstelling Dames die Raken tegen stigma
14.11.2024Theater als middel om stigma bespreekbaar te maken. Dat doen de Dames die Raken met de voorstelling De Kracht van Kwetsbaarheid. Vanuit het project Hoofdzaak } Werk regio Amersfoort speelden zij de voorstelling op dinsdagmiddag 12 november in Theater De Kamers voor professionals die werken bij gemeenten uit arbeidsmarktregio Amersfoort, UWV, WSP en GGZ organisaties.
Carla Kalhorn en Dieuwke Tazelaar zijn de Dames die Raken. Samen zetten zij hun eigen ervaringen met psychische kwetsbaarheid in tijdens de mozaïekvoorstelling. Ze spelen situaties na waarin ze zelf terecht kwamen, lezen uit hun dagboek en laten zien wat dat voor hen betekende. Ze maken daarmee de impact van psychische kwetsbaarheid en stigma zichtbaar. De voorstelling maakt indruk. De scenes zijn soms schurend of ontroerend, maar ook humoristisch en informatief.
Om de impact van de voorstelling te vergroten, gaan ze erna in gesprek met het publiek. Ze vragen de toeschouwers om na te denken wat er is gezegd: Wat blijft hangen? Wat vond ik eigenlijk heel pijnlijk? Om hierna eerst in tweetallen te delen met elkaar wat iedereen meeneemt uit de voorstelling en daarna met de hele zaal.
Het niet gevoerde gesprek
Na de pauze begeleiden de Dames die Raken de module ‘Het niet gevoerde gesprek’, waarbij ze iedereen door middel van stellingen met elkaar in gesprek laten gaan over schurende, herkenbare thema’s. Alle deelnemers kwamen in een voor- of tegenvak te staan. Ze werden uitgedaagd om alle aannames en oordelen die je normaal wel voelt maar niet durft te zeggen, vandaag wel op tafel te leggen.
De eerste stelling: “Iemand met een psychische kwetsbaarheid kan beter onder zijn niveau werken om uitval te voorkomen” zorgde meteen voor een discussie met prikkelende meningen. Ook eigen ervaringen werden gedeeld.
Het doel van de middag, destigmatisering, werd hiermee goed behaald. In het project Hoofdzaak } Werk werken UWV, gemeenten, het WSP regio Amersfoort en GGZ-organisaties samen om mensen met een psychische kwetsbaarheid te helpen bij het vinden en behouden van werk.