Bloemendal Bouw
“Inclusief werkgeven is bij ons standaard”
“Diversiteit binnen een bedrijf is heel belangrijk. Dat zorgt voor een bepaalde sfeer waarbij mensen veel voor elkaar overhebben.” Aan het woord is Bert Boeijink van bouw- en installatiebedrijf Bloemendal Bouw. Het meest bekende aannemersbedrijf in Leusden en al jaren inclusief werkgever.”
Bloemendal Bouw bestaat uit drie bedrijven. Er worden grote werken uitgevoerd, zoals renovatie van kantoren en nieuwbouw van ziekenhuizen, maar ook kleine verbouwingen voor particulieren en onderhoud van bedrijven. Dat maakt dat Bloemendal Bouw een grote diversiteit van mensen nodig heeft. “Het werken met inclusief medewerkers juichen wij toe. Bouwen is samenwerken en daar heb je gemotiveerde mensen voor nodig. Daarbij zijn er veel te weinig mensen beschikbaar voor de bouw. We kunnen iedereen goed gebruiken. Als je dan een geschikte arbeidsplaats aanbiedt aan iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt, zie je een gemotiveerde medewerker die graag leert.”
Binnen Bloemendal Bouw is inclusief werkgeven altijd standaard geweest. Er werken bijvoorbeeld al ruim 25 jaar twee Vietnamese bootvluchtelingen. Ook een secretaresse die door een ernstig auto-ongeluk niet meer terug kon naar haar oude werkgever kon bij Bert gewoon aan de slag. Veel mensen bij Bloemendal Bouw komen uit een hele andere beroepsgroep. Bert: “Wij hebben er belang bij dat er diversiteit is. Dat zorgt voor een bepaalde sfeer waarbij mensen veel voor elkaar overhebben. We hebben een aantal collega’s die enorm begaan zijn en de juiste begeleiding kunnen bieden. Tussen een leermeester en zijn leerling timmervrouw klikt het zo enorm goed. Op die momenten zie je dat je de juiste personen bij elkaar moet zetten. Dan werkt het. Op dit moment is onze aandacht gericht om vrouwen te interesseren voor de bouw. Dat zorgt echt voor een kentering.”
Casper
Bert heeft nog een mooi voorbeeld en dat is Casper, een wajonger, die de financiële administratie verzorgt. “We hebben zijn loonwaarde omhoog gekregen en ik ben er trots op dat ik hem meer ga betalen.” Zijn jobcoach is daarbij erg belangrijk. “Zijn jobcoach zorgt ervoor dat hij gewoon met zijn werk bezig kan zijn en zich geen zorgen hoeft te maken over bijvoorbeeld de accu van zijn rolstoel, een toilet in de buurt, etc. Als je al die zaken weghaalt en ervoor zorgt dat je medewerker echt met het werk bezig kan zijn, goed contact heeft met collega’s en zich gewaardeerd voelt, dan is dat is het allerbelangrijkste.”
Kijk naar uitstraling en interesse
“Als ik op zoek ga naar een geschikte kandidaat kijk ik vooral naar uitstraling, hobby’s en interesse. Waar krijgen mensen energie van en waar liggen hun talenten? Van daaruit kan je goed kijken welke verschillende mogelijkheden er zijn via bijscholing, omscholing en begeleiding.” Bert wil dit graag uitdragen aan andere werkgevers. “Als je het niet uitprobeert dat weet je het niet. Het allerbelangrijkste is dat er ondersteuning is vanuit het management en de directie. Soms zit het tegen, maar meestal zit het mee.”
Als ambassadeur van het WSP draagt hij deze boodschap graag uit. “Ons contact met het WSP verloopt heel goed. Er is veel persoonlijk contact. Dat is een van de belangrijkste punten waar we samen aan moeten blijven werken. WSP, werkgevers en cliënten zelf. Laten we vooral naar buiten brengen welke mogelijkheden er zijn, voorbeelden laten zien. Als het gemeengoed is, kunnen we alle vooroordelen aan de kant schuiven en laten zien dat het net zo goed werkt. Het zou allemaal heel normaal moeten zijn.”
Leusden werkt samen
Bert is daarom ook betrokken bij het project Leusden werkt samen van het Leusdense bedrijfsleven, de gemeente Leusden en het WSP regio Amersfoort. Zij willen de komende 4 jaar extra intensief samenwerken om 100 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt extra aan het werk te krijgen. “Iedereen die kan werken proberen we zo te coachen en te begeleiden dat ze snel aan een baan kunnen komen. We willen mensen uit hun isolement halen. Ze weten niet wat er mogelijk is, ze zien het niet.” Bert probeert dat ook bij zijn eigen bedrijf zoveel mogelijk te doen. “Diverse mensen hebben bij ons stage gelopen, waarna ze door de ervaring of het behalen van een diploma ergens anders een werkplek hebben gevonden. Dit gaat vaak via ons eigen netwerk en via het WSP. In Leusden vindt het laatste jaar echt een verandering plaats. We werken nu met diverse organisaties in Leusden beter samen, waardoor we voor meer mensen een baan vinden.“
Bloemendal Bouw heeft het Keurmerk Inclusief Werkgever van het WSP ontvangen.
Gepubliceerd op: 25 september 2019.