Bloemendal Bouw
Van chefkok naar werkvoorbereider in de bouw
Het is een bijzondere overstap. Van de horeca naar de bouw. Jeroen Lauffer koos ervoor om met zijn loopbaan een hele andere kant op te gaan. De 42-jarige Jeroen stond ruim 20 jaar in de keuken, waarvan 7 jaar als chefkok. Eerst bij Hotel Karel V en de laatste jaren in theater Carré. Door de coronacrisis kwam het theater stil te liggen. De collega’s die in de horeca werkten werden boventallig verklaard en Jeroen kwam thuis te zitten. “Ik heb het altijd erg naar mijn zin gehad, maar ging toen wel nadenken. Straks moet ik weer aan het werk. Ga ik dan weer solliciteren op een functie als chefkok?”
Jeroen twijfelde of hij het werk nog heel lang wilde doen. “Als ik nu de functieprofielen lees, word ik niet getriggerd daar heb ik zin in.” Maar wat hij dan wilde gaan doen, wist hij niet. “Ik ben heel hard gaan nadenken. Mijn vriendin kwam eigenlijk met het idee, moet je niet wat in de bouw gaan zoeken? Ik vond het leuk om thuis te klussen en vind programma’s over de bouw altijd interessant. Ik had nooit aan de bouw gedacht, vond mezelf ook niet handig genoeg. Toen ik me erin ging verdiepen merkte ik dat er ook banen zijn die je op kantoor kan doen.”
Tijdens zijn zoektocht kwam Jeroen in contact met het Servicepunt Techniek Utrecht, Amersfoort en Gooi & Vechtstreek. In dit SPT bundelen organisaties in de techniek, de WerkgeversServicepunten en Leerwerkloketten hun kennis, ervaring en netwerk om werkgevers en werkzoekenden in de bouw-, metaal en installatietechniek bij elkaar te brengen.
Duurzaam overstappen naar bouw en techniek
Miranda Lof, verbonden als arbeidsmarktcoach aan het SPT, gaf Jeroen advies over zijn mogelijkheden om duurzaam in te kunnen stromen in de techniek. Via het WerkgeversServicepunt kwam Jeroen in contact met Bert Boeijink, directeur van Bloemendal Bouw in Leusden. Jeroen: “Dat klikte, waardoor ik na het gesprek wel durfde te vragen of ik mee kon kijken. Ik ben drie dagen mee gaan kijken met een werkvoorbereider. Dat is van beide kanten goed bevallen.”
Bert Boeijink merkt dat steeds minder leerlingen kiezen voor bouw of techniek. “Om vergrijzing van ons personeelsbestand tegen te gaan, leiden wij binnen ons bedrijf zelf medewerkers op die vanuit andere sectoren komen, zoals horeca en evenementen. Belangrijk is dat ze gemotiveerd meedenken aan een opleidingsplan, zich goed laten informeren over salaris en arbeidsvoorwaarden.” Jeroen voldeed aan alle voorwaarden van Bert.
Bert: “Gelukkig zien brancheverenigingen, het WSP, de provincies en landelijke overheid onze problemen ook. Zij houden voorbesprekingen met de kandidaten en kijken naar het soort bedrijf en de mogelijkheden.” Zo kon Jeroen in april bij het bouwbedrijf in Leusden van start met een proefplaatsing van 2 maanden.
Hij werd direct betrokken bij een groot project. Jeroen: “Dat project moet nog starten, maar het voorbereiden was al in volle gang. Daar hebben ze me helemaal bij betrokken en mij taken gegeven. Eigenlijk maakte het niet uit hoe lang ik er mee bezig was, ik kon het zelf uitzoeken.” Zo woonde Jeroen alle vergaderingen bij en moest hij deze notuleren. “Aan het begin was dat bijna niet te doen, maar je schrijft alles in je eigen woorden op. Daarna ga je alles googelen, opzoeken en weer vragen. Daardoor leer je het heel erg snel.”
Een hele andere werkwijze
Jeroen is ambitieus en ontwikkelt zichzelf graag. “Ik vind het leuk dat het totaal iets anders is. Dit werkt heeft een hele andere denkwijze, dat spreekt mij wel aan. Er komt veel meer bij kijken dan je in eerste instantie vermoedt.” Toch ziet Jeroen ook wel overeenkomsten. “Als werkvoorbereider ben je bezig met het werk op de bouw voorbereiden. In de keuken was ik als chefkok ook bezig met recepturen, menukaarten maken, de kostprijs berekenen, zodat mijn koks altijd de juiste informatie hadden en aan het werk konden. Wat dat betreft zit er wel een beetje een overlap in.”
In september start hij met de basisopleiding voor werkvoorbereider. Vanuit het Project De techniek samen de crisis door van het Servicepunt Techniek kan hij gebruik maken van een scholingsvoucher. Met dit scholingsbedrag kan hij zijn opleiding volgen. “Het is wel fijn dat je financieel gesteund wordt.”
Gebruik de mogelijkheden die je krijgt
Jeroen voelt zich bij Bloemendal Bouw op zijn plek. “Het is heel fijn om in een nest te komen waar ze het beste met je voor hebben.” Hij raadt anderen aan de stap ook te nemen als zij er volledig voor willen gaan. “Het is niet een stap die je even neemt. Die moet je weloverwogen nemen. Ik heb een paar competentietesten gedaan via het UWV. Dat heeft me gesterkt in mijn keus. De mogelijkheden van het UWV kunnen je daarbij helpen. Ze denken echt met je mee en willen ook wat voor je doen.”
Miranda Lof kijkt met trots terug op een mooie match die ze heeft kunnen maken. “Het was ontzettend leuk om Jeroen op weg te helpen omdat hij elke vorm van hulp heeft aangepakt en voor alle adviezen open stond. Het is super dat Bloemendal Bouw zij-instromers een kans wil geven. Voor alle partijen is het een win-win situatie geworden; de techniek is een topper rijker geworden. Heel fijn dat de beschikbare scholingsvoucher en de adviserende rol vanuit het SPT hier aan heeft kunnen bijdragen.”
Jeroen had hier 2 jaar geleden niet aan durven denken. “Als je mij begin 2020 had gezegd: over 1,5 jaar werk je in de bouw, dan had ik je heel raar aangekeken.” Maar hij gaat nu helemaal voor zijn nieuwe carrière.
Gepubliceerd op: 22 juni 2021