Direct naar content

Nijkerk heeft een actieve foodsector. Negentien bedrijven houden zich in de gemeente bezig met foodproductie, -logistiek, -techniek en innovatie. Sinds een jaar kunnen jongeren en zij-instromers zich ook in Nijkerk op laten leiden om in de food aan het werk te gaan of verder te groeien. De bedrijven hebben samen met de Gemeente Nijkerk en Aeres VMBO en MBO Nijkerk en Ede de Food Academy Nijkerk (FAN) opgericht.

“In Nijkerk zitten veel foodbedrijven, maar er was geen opleiding,” vertelt Martine Onderdijk. Zij is bestuurslid bij de Food Academy en directeur Corporate Affairs en HR bij 2Sisters Storteboom. Door zelf een opleiding te starten, kunnen mensen aan het werk én worden opgeleid in Nijkerk. “We hopen dat we met deze Food Academy jongeren interesseren in werken in de food en jonge aanwas garanderen. Daarbij brengt een nieuwe opleiding die aansluit op de dagelijkse praktijk ook nieuwe kennis.”

Met de opleiding willen ze ook de foodbedrijven zelf onder de aandacht brengen. “Bij veel mensen is onbekend wat er in de food gebeurt. Terwijl het werken in de food juist zo leuk is,” vindt Martine. “Als bij ons op de vestiging mooie ovenschalen worden gemaakt, dan zie je die in de supermarkt weer terug bijvoorbeeld. Dat is hartstikke leuk. Dat geldt voor de bedrijven die werken met kruiden, voor zuivel, dat geldt voor al onze collega’s in Nijkerk.”

Tweede klas Food Academy

Tijdens een 2-jarige BBL-opleiding worden de studenten opgeleid tot allround medewerker op MBO-niveau. In oktober is de tweede klas gestart.  In deze klas zitten onder andere drie jongeren die een carrière switch hebben gemaakt en aan het werk zijn gegaan bij Hazeleger Kaas, Epos Specerijen en ook bij 2Sisters Storteboom. Zij volgen naast hun werk de BBL-opleiding Food Operator.

Martine wil in de toekomst meer leerlingen aandragen. “Het is een hele goede kans voor mensen om zich te ontwikkelen. Vooral voor mensen die niet van de schoolboeken zijn, maar wel de potentie hebben. Zij krijgen dan extra hulp van de praktijk en praktijkbegeleider. Het voordeel van werken en leren tegelijk is dat je het geleerde meteen kunt meenemen in de praktijk.”

Storteboom biedt meer mensen de kans om in de food aan de slag te gaan. “We zijn nu in overleg over de mogelijkheden voor het plaatsen van statushouders en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Dat doen we gefaseerd, omdat we het wel belangrijk vinden dat er voldoende tijd is voor begeleiding en daarmee op succes.”

Samenwerking

Volgend schooljaar gaat een derde klas van start. De komende jaren wil de FAN steeds verder uitbreiden. Regelmatig zit de Food Academy daarom met de gemeente en andere betrokken overheid- en onderwijsorganisaties aan tafel. Ook het WerkgeversServicepunt regio Amersfoort sluit hierbij aan en was bij de start van de FAN betrokken.

Gepubliceerd op: 14 december 2020

Food Academy Nijkerk