Direct naar content

De juiste persoon op de juiste plek en daarbij niemand uitsluiten. De Kamer van Koophandel (KVK) is een inclusieve organisatie waar meer dan 50 mensen werken die afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Het gaat om mensen uit de Doelgroep Banenafspraak, maar ook om mensen met een aandoening of die de Nederlandse cultuur niet goed kennen of de Nederlandse taal niet goed beheersen. Georgo Muller zet zich hier als HRM expert D&I en interne jobcoach bij de KVK voor in. Op 10 november 2022 ontving hij van Najat Ahmiane het Keurmerk Inclusief Werkgever van het WSP regio Amersfoort.

Het WSP bedankt de werkgever hiermee tijdens de Maand van de 1000voorbeelden voor de inzet voor de Banenafspraak. Zo werken in Amersfoort 15 mensen in het ‘Afplakteam’. In november 2021 organiseerde de KVK een voorlichtingsbijeenkomst voor de functie archiefmedewerker, die ze creëerden voor medewerkers vanuit de Doelgroep Banenafspraak. Najat: “Het is heel mooi dat jullie met iedereen die zich had aangemeld voor deze voorlichting een gesprek aan zijn gegaan. En dat het team in een jaar tijd is gegroeid van 5 naar 15 medewerkers.”

In het ‘Afplakteam’ plakken 15 medewerkers privacy gegevens af. “Dat lijkt makkelijk, maar als je iets vergeet, hebben we een datalek. Het is dus heel belangrijk. Je moet kunnen focussen.” Hiermee gebruikt KVK juist de kracht van deze medewerkers. “Wij willen niemand uitsluiten. Daarom volgen wij het VN Verdrag handicap”, vertelt Georgo Muller. We vinden dat iedereen qua kansen gelijkwaardig behandeld moet worden. Niet alleen uit sociale hoedanigheid, we moeten ook onszelf helpen. We hebben mensen nodig, de arbeidsmarkt is heel schaars. Het probleem dat er een afstand naar de arbeidsmarkt is ligt niet altijd bij de mensen, maar ook bij ons als werkgevers. De medewerkers zijn zichzelf en wij moeten daar mee leren omgaan. Wij hebben het daarom omgedraaid. We willen luisteren naar wat zij nodig hebben en hebben een omgeving gecreëerd waarin dit mogelijk is.”

Begeleidingspaspoort

De organisatie wil graag een plek creëren waar dat mogelijk is. Een harde eis is wel dat iemand het werk aan moet kunnen. “ Er wordt wel wat gevraagd van de kandidaten en de organisatie. Alles wat we doen, moet wel goed zijn.” Georgo bekijkt vooraf altijd goed of iemand bij KVK past. Dat doet hij niet alleen door het cv te bekijken. “Wij hebben een kandidatenprofiel formulier gemaakt waarin we veel vragen over iemand als persoon. Daarna kijken we intern waar we kansen zien voor deze persoon. Tijdens een kennismakingsgesprek willen we twee vragen beantwoord hebben: Kan deze persoon het werk doen? En zijn wij in staat om de ondersteuning te bieden die nodig is? Pas als we op allebei ja kunnen zeggen, doen we het. Wij zijn eerlijk en realistisch. Dat is niet altijd even leuk, maar voor ons wel belangrijk.”

Op de afdeling krijgen ze een buddy, die de Harrie-training volgt. “We laten daarbij ook een begeleidingspaspoort invullen: Wat kun jij goed en waar heb je begeleiding bij nodig? Je hoeft van ons niet te zeggen wat je hebt, maar wel wat de consequenties zijn voor de uit te voeren werkzaamheden en de begeleiding. Wat kunnen wij bijvoorbeeld doen als je vastloopt? We maken daar vooraf al afspraken over. Maar ook over de soort werkplek die je wil.”

Het is echt de moeite waard

Wat Georgo zou willen zeggen tegen werkgevers die nog niet zo inclusief werven is: “Om succesvol te zijn moet je als organisatie wel wat voor willen doen. Het vraagt namelijk iets van de kandidaat en de eigen medewerkers. Op termijn is het echt de moeite waard. Ten eerste heb je medewerkers die heel erg blij zijn dat ze een baan hebben en heel erg gemotiveerd zijn. Het maakt dat je werknemers hebt die van wanten weten. Daarnaast is het gewoon heel mooi om iets goeds te doen.”