Opstap Personeelsdiensten
Kansen voor zij-instromers in het schildersvak
Na 40 jaar jezelf laten omscholen naar een ander vak. Dat is wat de 60-jarige Peter van Kleef uit Amersfoort gaat doen. Hij werkte 40 jaar in een drukkerij, maar kon daar geen werk meer in vinden. “Het is toch wel een uitstervend beroep. Het gaat nu veelal digitaal.” Tijdens een gesprek met accountmanager Khalid Hamimid van het WSP regio Amersfoort, besprak hij opties in meerdere richtingen. Samen bekeken ze ook de vakopleiding voor schilder. “Dat vind ik leuk om te doen. Ik ben graag bezig. Je moet mij niet achter een beeldscherm zetten. Laat mij maar lopen, bewegen en dingen doen. Hoe meer ik erover dacht, hoe enthousiaster ik werd. Ik denk dat het schildersvak bij mij past.”
Hij start 2 maart met een omscholingstraject van 10 weken bij Opstap Personeelsdiensten. Zij hebben de afgelopen jaren samen met de Schildersvakopleiding Amersfoort meer dan 100 zij-instromers en statushouders opgeleid naar schilder. “We merkten 4 jaar geleden dat jongeren bijna niet meer voor het schildersvak kozen en dus kwamen er tekorten”, vertelt Joey Krabben, landelijk manager HR projecten bij Opstap Personeelsdiensten. “We zijn ons in eerste instantie gaan richten op de statushouders. Nu door de crisis de horeca en evenementen-branche helemaal stil liggen, zetten we die scholingstrajecten ook in voor mensen vanuit die sectoren en andere zij-instromers.”
Kansen voor zij-instromers in krapteberoepen
Harry Epskamp is adviseur Midden-Oost Nederland en heeft voor de regio Amersfoort veel contact met Khalid van het WSP regio Amersfoort. Werkzoekenden die zich willen laten omscholen tot o.a. schilder of stukadoor, koppelt Khalid aan Opstap. Harry Epskamp: “Zij-instromers zijn een interessante groep. Ze hebben een andere motivatie, een ander verleden. Schilder is een krapteberoep, daarin ontstaan kansen. Het is mooi dat je iemand nu de kans kan geven om een ambachtelijk beroep te kiezen.”
Peter greep deze kans met beide handen aan. “Ik ben 60 jaar en kan nog makkelijk 6 tot 8 jaar mee. Waarom zou ik thuis gaan zitten? Ik weet dat ik geen 30 meer ben, maar ik ben nog prima fysiek en mentaal in staat om dit mooie beroep uit te oefenen. Ik voel me nog veel te jong om stil te zitten. En ik neem een hoop ervaring mee.” Harry: “Peter heeft een lang werkleven achter de rug en is heel collegiaal. De kandidaat bepaalt zelf of het een succesverhaal wordt.”
Wanneer de motivatie goed zit, krijgen de kandidaten een inzetbaarheidstest. Een instructeur van de vakopleiding bekijkt houding, gedrag en motorische vaardigheden. Harry: “Als dat er in zit, kan het bijna niet meer misgaan. Dan gaan we kijken of scholingsbudgetten gekoppeld kunnen worden en gaan we aan de slag. Peter was tijdens de test de beste van de dag. “Dat doet me ook wel deugd. Het is niet leuk om aan de kant te zitten.”
Goede begeleiding om iedereen te laten slagen
Harry weet daardoor zeker dat Peter zal slagen. “Omdat het een krapteberoep is kan hij altijd aan de slag. Hij is een mooi voorbeeld waar het denk ik gaat lukken.” Soms heeft de kandidaat een rugzakje mee. Opstap probeert hen zo goed mogelijk te begeleiden. Tijdens het omscholingstraject, maar ook wanneer de kandidaat aan het werk is voor een opdrachtgever. Harry: “Onze begeleiding gaat verder dan een gemiddeld bureau. Wij hebben ook jobcoaches in huis, dus kunnen we meer dienstverlening bieden. We zullen er alles aan doen om het te laten slagen.”
Joey: “We hebben gekeken wat er allemaal nodig is om goede begeleiding te geven. We geven de leermeesters van de bedrijven bijvoorbeeld de Harrie-training* over begeleiding op de werkvloer of omgaan met andere culturen. We doen ook veel aan nazorg. Je bent na de opleiding van 10 weken niet klaar. Je komt na het slagen regelmatig terug bij de vakopleiding voor cursussen. Zo blijf je bij.”
Peter kan niet wachten om te beginnen. “Je moet wel bereid zijn wat te geven, maar het gaat om mijn toekomst. Over 3 maanden ben ik klaar met de opleiding en dan heb ik een diploma gehaald. Daarna kan ik weer jaren aan het werk en mijn brood zelf verdienen.”
Op de foto van links naar rechts: Kandidaat Peter van Kleef, Adviseur Opstap Harry Epskamp en Instructeur Schilders Vakopleiding Amersfoort Willem Blom
* ‘Harrie’ staat voor Hulpvaardig, Alert, Rustig, Realistisch, Instruerend, Eerlijk
Gepubliceerd op: 8 februari 2020
Voor de website Samen Werken voor Werk is ook een interview gehouden met Opstap Personeelsdiensten, het WSP regio Amersfoort en kandidaat Wesley Strijbosch.