Portaal
Woningcorporatie Portaal doet aan inclusief wonen én werken
“Bij Portaal zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (of dat nu gaat om mensen met een lichamelijke beperking of een psychische kwetsbaarheid), niet alleen als huurder welkom, maar ook als werknemer. Er wordt gekeken hoe zij – soms met de nodige aanpassingen vanuit de werkgever – aan de slag kunnen op één van de zes Portaalkantoren. Als maatschappelijk bedrijf willen we onze verantwoordelijkheid nemen door het personeelsbestand een afspiegeling te laten zijn van de mensen die onze woningen huren.”
Aan het woord is Marscha Ammerlaan, adviseur Human Resource Development bij woningcorporatie Portaal. Marscha houdt zich bezig met het aannemen, opleiden en trainen van medewerkers waarbij haar focus ligt op inclusiviteit en diversiteit. Een hele mond vol, en kort samengevat is het haar missie om niemand op de werkvloer uit te sluiten, wat ook de achtergrond van de werknemer is. Ze vertelt hier meer over in de video:
Ondersteuning WSP
Het aannemen van mensen met een psychische kwetsbaarheid gebeurt regelmatig in samenwerking met het WerkgeversServicepunt, met name voor functies bij Portaal in Utrecht en Amersfoort. “Portaal Utrecht is de regio waar nu de meeste mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam zijn. In de andere regio’s wordt veel in de wijk gewerkt. Die functies vragen veel zelfstandigheid wat meestal niet past bij werknemers met een psychische kwetsbaarheid. Om te zorgen dat mensen vanuit een traject ook daadwerkelijk aan het werk blijven bij ons, is een goede begeleiding nodig. En die is het best te bieden in een kantooromgeving.”
“In Utrecht is het allemaal begonnen met een vacature die we beschikbaar hadden voor een bedrijfspandbeheerder. Die plek werd ingevuld door een man met een psychische kwetsbaarheid. Zijn plaatsing liep zo succesvol omdat hij een goed duo vormt met de collega die hem begeleidt. Bij zijn werkzaamheden (van het bijvullen van papier van de printer tot het uitvoeren van kleine reparaties), komt hij iedereen op kantoor tegen. Doordat hij zeer sociaal is en met iedereen een praatje maakt tijdens zijn werk, leerde iedereen hem snel kennen.
Eerste succes zorgt voor draagvlak
Omdat de eerste plaatsing zo positief is verlopen, werd het draagvlak bij Portaal voor het aannemen van en banen creëren voor mensen met een psychische kwetsbaarheid steeds groter. Toch is het niet direct gezegd dat -als iemand met een kwetsbaarheid eenmaal op de juiste plek zit en goed meedraait – de boel dan in kannen en kruiken is. Marscha hierover: “Het is goed om te beseffen dat er continu energie en tijd in gestoken moet worden om een werknemer met een kwetsbaarheid duurzaam aan het werk te houden.”
Door je oogharen kijken
Op de vraag hoeveel werknemers met een (psychische of lichamelijke) kwetsbaarheid Portaal inmiddels aan het werk heeft, kan Marscha niet direct antwoord geven. Marscha kent wel alle mensen die via het WerkgeversServicepunt of een re-integratie bedrijf aan de slag zijn: “Dat zijn er op dit moment tien, en er komen er binnenkort nog vier bij. Wij gaan de recepties van alle kantoren bemensen met mensen met een psychische kwetsbaarheid.” Suzan is met hulp van een IPS-coach al aan het werk gegaan als receptioniste.
Dan komt Marscha op de valreep nog met een interessante kwestie : “Er is dus een groep mensen van wie ik weet dat ze een kwetsbaarheid hebben, want dat hebben ze met me gedeeld bij hun sollicitatie. Of ze komen vanuit de registratie bij de Banenafspraak. Die aantallen zijn bekend. Maar als je door je oogharen naar het hele personeelsbestand kijkt, dan weet ik zeker dat er veel meer mensen zijn die tot deze doelgroep zouden behoren. Alleen soms weten ze dat (bewust of onbewust) zelf niet, of zijn ze nooit in een uitkeringssituatie geweest. Of ze hebben tijdens hun loopbaan bij Portaal iets meegemaakt waardoor ze die psychische kwetsbaarheid hebben gekregen die ze de rest van hun leven bij zich zullen dragen. Ik wil maar zeggen; er zijn volgens mij bij ons – maar natuurlijk ook bij andere bedrijven – meer mensen met een psychische of andersoortige kwetsbaarheid aan het werk dan wij weten. De vraag is dus hoe erg het is, dat we geen exacte cijfers kunnen opnoemen.”
En daarmee slaat Marscha de spijker op z’n kop; Een bedrijf dat inclusiviteit als kernwaarde omarmt, heeft de focus niet op cijfers en aantallen, maar op mensen liggen.
Bron: Sterk door Werk