Reisbalans
Keurmerk Inclusief werkgever voor Reisbalans
Voor Reisbalans uit Amersfoort is het bieden van kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Zo werken er onder andere drie collega’s in het bedrijfsrestaurant. Op 18 maart 2025 heeft Reisbalans het Keurmerk Inclusief Werkgever van het WSP regio Amersfoort ontvangen. Accountmanager Jurn van Middelaar reikte het keurmerk uit aan directeur Evert Jan van Waveren, HR manager Aukje van de Snepscheut en Pam Kempers en Debby Flemming die de collega’s op de werkvloer begeleiden.
Van verplichting naar intrinsieke motivatie
De reis van Reisbalans met het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begon volgens directeur Evert Jan van Waveren vanuit een social return verplichting. “Dat is één reden, maar daarnaast zijn wij ook een organisatie die maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog heeft zitten. Wij vinden dat we ons ook moeten inzetten om mensen die minder makkelijk een werkplek kunnen vinden, toch een baan moeten aan kunnen bieden. Dit biedt kansen die wij ook belangrijk vinden als bedrijf.”
Wat begon als een verplichting, groeide al snel uit tot een belangrijk onderdeel van de bedrijfscultuur. “We voelden ons enthousiast en gedreven en dachten na over hoe we dit nog meer een plek konden geven in ons bedrijf. We hebben inmiddels al zeker vijf mensen echt kansen kunnen bieden,” aldus Evert Jan.
De kracht van begeleiding en veiligheid
Naast het bieden van de kans, biedt Reisbalans hen op de werkvloer directe begeleiding door buddy’s Pam en Debby. Zij zijn altijd bereikbaar als aanspreekpunt. Zij zorgen voor een veilige werkomgeving en bereiden hen voor als er bijvoorbeeld veranderingen aankomen. Pam: “Waar het eigenlijk op neer komt, is dat je de mensen voorbereidt op de verandering en daar veel aandacht aan geeft. Uiteindelijk zie je dan dat die verandering veel meer vorm krijgt en dat ze begrijpen wat daarin bedoeld wordt. Maar dat betekent wel goed communiceren en afspraken maken.”
HR manager Aukje van de Snepscheut benadrukt dat het creëren van een veilige en sociale werkomgeving essentieel is. “Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat het een veilige en sociale omgeving is waarbij ook mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt wel hun verhaal kunnen doen. Dat daar gewoon ruimte voor is. Vooral omdat deze mensen niet altijd vanuit een veilige situatie komen. Dat is iets waar Pam veel aandacht aan besteedt.”

Kansen voor ontwikkeling en groei
Bij Reisbalans wordt er actief gekeken naar de sterke punten van iedere medewerker en de mogelijkheden om hun inzetbaarheid te vergroten. Evert Jan noemt als voorbeeld: “Eén collega is begonnen in de facilitaire dienst en hij bleek ook heel goed te zijn met data. Hij werkt nu bij het datawarehouse team. We bekijken nu of hij meer kan doen op de administratie.” Het is mooi als medewerkers op meer afdelingen kunnen werken, hoewel dat niet voor iedereen mogelijk is. “Het ultieme haalbare zou naar mijn idee zijn dat je mensen zover krijgt dat ze breed inzetbaar zijn. Dat zou het mooiste zijn”, vindt Aukje. “In sommige gevallen kan dat en in sommige gevallen zal dat ook nooit gaan. Dat is niet erg. Maar het is wel mooi dat je alles uit mensen haalt wat er in zit, want er zit altijd wel potentie in mensen.”
Evert Jan benadrukt dat het succes te danken is aan het team dat deze inclusieve visie omarmt. “Je moet wel een aantal collega’s hebben die het omarmen. Het wordt geen succes als één iemand dit op persoonlijke titel wil doen. Je doet het als team. Je moet je kunnen verplaatsen in iemand en meer geduld hebben. We willen allemaal heel snel in deze organisatie, maar dat kan niet altijd en dat heb je wel te accepteren.”
Prettige samenwerking
Evert Jan is blij met de goede samenwerking met het WerkgeversServicepunt. “Wij hebben vanuit het WSP ook hele leuke collega’s gekregen. Dat maakt wel dat één en één drie is. Jurn weet precies wat we bedoelen en wie bij ons zou kunnen passen.”
Aukje vult aan dat het ook prettig is dat je bij het WSP terecht kunt met alle vragen rondom alle financiële regelingen. “Het is als werkgever best wel moeilijk om met alle verschillende regelingen, door de bomen het bos te blijven zien en hoe je het dan goed kunt toepassen. Daarin is het contact eigenlijk heel snel en laagdrempelig. Dat maakt het ook uitvoerbaar.”
Tips voor andere werkgevers
Bij het aannemen van nieuwe medewerkers is het belangrijk een goede match tussen kandidaat en werkgever te maken. “Het helpt ook dat je verder kijkt dan alleen een vast takenpakket. Het is belangrijk om duidelijkheid te bieden, maar ook om de flexibiliteit te hebben om te denken: we kunnen het ook op deze manier vormgeven.” Ook als het niet per sé past binnen je functiehuis, geeft Aukje als tip aan andere werkgevers. “Er is heel veel werk in organisaties te doen waar je misschien geen functionaris voor zou kiezen. We zijn eerder bereid om dingen in te kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om het op deze manier op te lossen, mits het de tijd en de aandacht krijgt qua begeleiding. Dan maak je wel het verschil.”