Direct naar content

Wil jij investeren in de ontwikkeling en startkwalificaties van jouw personeel? Voor sommige werkenden en werkzoekenden is het (nog) niet haalbaar om een mbo-diploma of mbo-certificaat te halen. Zonder startkwalificatie zijn zij kwetsbaar op de arbeidsmarkt. Met de praktijkverklaring kunnen werkenden en werkzoekenden zonder startkwalificatie inzichtelijk maken welke werkzaamheden en vaardigheden zij beheersen.

Als werkgever kun je praktijkleren inzetten voor een werknemer met een ontwikkelvraag die de behoefte heeft om vast te leggen welke vaardigheden hij/zij onder de knie heeft. Doordat de praktijkverklaring in mbo-taal is opgesteld, wordt deze herkend door zowel bedrijven, brancheorganisaties en mbo-opleiders en biedt deze meerwaarde op de arbeidsmarkt.

Hoe werkt het?

Het WerkgeversServicepunt regio Amersfoort kan je in samenwerking met de projectleiders Praktijkleren persoonlijk adviseren over het traject. De volgende stappen worden genomen:

  • In een gesprek met de projectleider praktijkleren, werkgever, werknemer en opleider worden de wensen en scholingsmogelijkheden besproken.
  • De mbo-opleider bepaalt samen met de werkgever welke werkprocessen de werknemer onder de knie moet krijgen om de praktijkverklaring te behalen.
  • Hij of zij gaat onder begeleiding van de praktijkopleider aan de slag met de verschillende werkprocessen. De beoordeling hiervan wordt gedaan door de praktijkopleider.
  • Als volgens de werkgever alle werkprocessen zijn behaald, doet de mbo-opleider de beoordeling.
  • Als alles succesvol is afgerond, heeft de werknemer de Praktijkverklaring verdiend!

Voordelen voor jou als werkgever

  • Je kunt nieuw personeel met de juiste praktische vaardigheden intern opleiden en toewerken naar een arbeidscontract
  • Met het begeleidingsdocument kun je de voortgang van de leerling volgen.
  • De werkprocessen uit de mbo-kwalificatiestructuur zijn herkenbaar binnen de branche.
  • De praktijkverklaring kan voldoen als voorwaarde om in aanmerking te komen voor de subsidie praktijkleren. Voor leerlingen in het laatste schooljaar kan deze subsidie oplopen tot 2700 euro
  • Je stimuleert de ontwikkeling en zorgt voor meer zelfvertrouwen bij je medewerker
  • Het vergroot de productiviteit
  • Je levert een maatschappelijke bijdrage

Erkend leerbedrijf

Je moet als werkgever een erkend leerbedrijf zijn. Ben je nog geen erkend leerbedrijf? Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kan helpen die erkenning te krijgen. Kijk voor meer informatie op de website erkend leerbedrijf worden van SBB.

Je bent als werkgever verantwoordelijk voor het begeleiden van de werknemer op de werkplek. Hierbij hoeft geen externe begeleiding te worden ingezet. Mocht het nodig zijn, kan wel een jobcoach ingezet worden. We kunnen je vanuit het WSP regio Amersfoort informeren over de mogelijkheden voor de inzet van jobcoaching.

Financieringsmogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om de praktijkverklaring te bekostigen. De werkgever kan de kosten zelf betalen. Daarnaast zijn er eventueel subsidiemogelijkheden vanuit het budget van het Regionaal Mobiliteitsteam of vanuit de Subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg  via RVO.

Contact

Wil jij als werkgever praktijkleren inzetten voor een (toekomstig) medewerker? Neem contact op met onze projectleiders Praktijkleren voor de arbeidsmarktregio Amersfoort. Je kunt daarvoor je contactgegevens mailen naar [email protected] en zij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.